Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Ligesom man kan få hovedpine af spændinger i nakke og skuldre, kan man også få  underlivssmerter af spændinger (myoser) i underlivets muskler.

 

Hvilke muskler drejer det sig om?

Mørbraden / iliospoas

Inde i bækkenet sidder to muskler fast på forsiden af lænderyggen og hoftekammen. De går skråt ned gennem bækkenet for at satte sig på lårets inderside. De passerer forbi æggestokke, livmoder og skeden. Derfor kan smerter i disse muskler forveksles med smerter i de indre kønsorganer.

 

Bækkenbunden

Bækkenbundsmusklerne sidder fast på halebenet, på siderne af bækkenet og foran på kønsbenet. Når du spænder bækkenbunden, opstår der et knæk på urinrør og endetarm og du kan dermed holde dig. En overspændt bækkenbund kan give smerter ved samleje og besvær med at tømme blæren og tarmen.

 

Sekretærmusklen

Sekretærmusklen er den muskel, der drejer benet udad og strækker hoften. Den giver smerter på indersiden af kønsbenet, når musklen bruges.

 

Hvor gør det ondt?

Smerterne i underlivet kan sidde i begge sider, men oftest kun i den ene side. Smerterne kan være lokaliseret til lysken, strålende op i lænden og på indersiden og forsiden af låret. Smerterne kan også sidde mellem benene.

Smerterne kan være konstante eller komme som jag. De forværres ved samleje eller ved fysisk aktivitet.

 

Hvorfor gør det ondt?

Arbejdsstillinger kan give muskelspændinger, især hvis du har ensformige  og fastlåste arbejdsstillinger.

Smerterne kan selvfølgelig også opstå efter en underlivsoperation eller en abort. Der har man spændt meget op og glemt at give slip igen.

Muskelspændinger bliver også påvirket af vores følelser. Ved stress eller angst spænder man tit ubevidst i underlivet for at beskytte sig.

 

Generne kan mindskes ved daglig træning. I klinikken får du udleveret en folder med øvelser.

Du kan også bruge nedenstående links til at finde flere øvelser.

Ved svære tilfælde kan du få en henvisning til en fysioterapeut.

 

Links:

www.birthebonde.dk
www.klinik-hanne-ryttergaard.dk