Fødselsskader

bristet_mellemkoedEn naturlig fødsel kan give anledning til akutte komplikationer såsom blødning og infektion, men der kan også opstå komplikationer af mere blivende karakter.

De kroniske skader spænder vidt og omfatter bl.a. skader på de kvindelige kønsorganer såsom nedsynkning af underlivet på lang sigt, skader på mellemkødet og skade på endetarmens lukkemuskel som følge af klip eller spontane bristninger. Det er ikke ualmindeligt, at ufrivillig vandladning og manglende kontrol over afføringen skyldes en fødselsskade.

Ca. 50 % af de kvinder, der føder naturligt, oplever spontane bristninger i mellemkødet og- eller klip i mellemkødet (området mellem skede- og endetarmsåbningen). Hos mange kvinder vokser bristningen fint sammen - og efter blot et par uger er de ’normale’ igen. For en del går det desværre ikke helt så nemt.

Mislykkes sammensyningen, opstår der infektion eller forekommer der en allergisk reaktion overfor den anvendte tråd, kan det give kvinden varige skader på mellemkødet. Skader på mellemkødet giver kvinden gener umiddelbart efter fødslen. Bedres tilstanden ikke i løbet af det første halve år, bør du søge læge.

arvaev-mellemkoedSymptomer

Skader på mellemkødet kan give gener i form af:

  • Smerter på mellemkød ved samleje
  • Manglende seksuel lyst
  • Vaginal tørhed
  • Irritation ved fx trussekanten som følge af uregelmæssigheder i mellemkød (bulet fornemmelse)
  • Kosmetiske gener fordi det ser grimt ud
  • Mislyde fra skeden ved samleje fordi vagina ikke slutter til bagtil

Behandlingsmuligheder

Mange affinder sig med generne, dels fordi de er forlegne over at skulle gå til lægen med den type problemer, og dels fordi de ikke er klar over, at fødselsskader kan udbedres.

Faktum er bare, at mange fødselsskader på mellemkødet kan korrigeres relativt enkelt ved et mindre operativt indgreb, der sigter mod at opnå et funktionelt og kosmetisk tilfredsstillende resultat. Ved undersøgelsen orienteres du om muligheden for behandling. 

Selve indgrebet

Hvis en operation er aftalt, foregår selve indgrebet foregår i lokalbedøvelse. Du har mulighed for at lytte til musik under indgrebet, og du er naturligvis velkommen til at have en bisidder med.

Vi anbefaler, at du 1 time før indgrebet, tager 2 - 3 tabl. á 200 mg Ipren + 2 tabl. á 500 mg Pamol. Dette tager du for at undgå det ubehag der kan opstå, når lokalbedøvelsen aftager. Kan du ikke tåle ovenstående medicin, skal du naturligvis ikke tage dette, men tale med gynækologen om eventuelle alternativer, når du kommer ind.